START - VÅR MAKT - PROGRAM - PARTNERS - KONTAKT - MATERIAL

NYHET! SUF-Malmö och Teen Riot presenterar: Förfest till Vår Makt

På scen:
Snooze - Oxie, Reel - Oxie, Milkie - Malmö
När: Torsdagen den 4/11 kl 20:00
Kostnad: 30:-

På Panora, St gertrudsgatan 4
Fri ålder, drogfritt

I sammarbete med ABF och KF Panora
malmo@suf.cc www.suf.cc/malmo


Välkommen till Vår Makt 2004.

Hela seminariet är givetvis öppet och gratis!

Klasskampen pågår hela tiden, överallt runtomkring oss i våra vardagsliv.

Det är i dessa kamper, denna verkliga rörelse, som vi kan hitta vår makt, möjligheterna till en samhällsförändring och ett omkullkastande av kapitalismen finns. Detta var utgångspunkten för seminariet "Vår makt" som arrangerades av Gatuaktionen tillsammans med Kämpa Tillsammans och Kulturföreningen Glassfabriken för första gången hösten 2003 på Panora. I flera föredrag och diskussioner tog vi upp temat med det "ansiktslösa" vardagliga motståndet på arbetsplatser.

Nu laddar vi igen, för ännu ett seminarium på temat "Vår makt".

Denna gång tänker vi sätta fokus på kamperna utanför arbetsplatserna, i resten av samhället. Dessa två sidor, produktionen och reproduktionen är tätt sammanflätade och svåra att skilja: I dagens kapitalism luckras gränserna mellan arbete och fritid upp, arbetet flexibiliseras och blir mer "prekärt". Vad spelar en hundring i lön för roll om våra inkomster äts upp från andra sidan, om avgifterna för sjukvård och kollektivtrafik stiger? När hade du råd att gå till tandläkaren sist? När hela samhällslivet - hela vår vardag - görs produktivt, samtidigt som vår arbetssituation blir allt mer osäker, måste vi flytta diskussionen från lönen till hela samhällslönen: vad är det vi får tillbaka? Vad är de urbana "allmänningar" som vi kan använda "gratis" idag, eller hur gör vi
dem gratis för oss: allmäningar som spänner från avgiftsfri kollektivtrafik, fri sjukvård och sociala center till möjligheterna att ladda musik från nätet och hålla kunskap eller information fri.

Detta hänger också samman med att kunna ha en offensiv kamp på arbetsplatserna; ju mindre beroende vi är av vår lön då saker är billiga/gratis utanför, desto lättare kan vi ta strid på jobbet. En sån här diskussion slutar lätt i en rad krav. Men precis som med förra årets diskussion på arbetsplatskampen vill vi istället hitta möjligheterna till vår makt. Vilka kamper pågår faktiskt dagligen i det dolda i den sociala reproduktionen? Vilka offensiva strategier finns det som motverkar privatiseringarna, flyttar fram våra positioner och där vi kan tillägna oss den samhälleliga rikedomen? Hur kan vi i praktiken omforma det offentliga rummet?

Vår makt-seminariet hösten 2004 är tänkt att bli ett laboratorium på detta tema.

Det är dags för lite kollektiv egoism!