Vår Makt (2009)

vmbild

”Bin som är förenade i en bikupa kan enkelt
bli utrökta och få sin honung stulen.
Men om vängrupper av bin svärmar omkring,
så vågar ingen röra deras honung.”
Kamunist Kranti

Klasskampskonferens Vår Makt 2009 31 okt – 1 nov

På Panora, S:t Gertrudsgatan 4 i Malmö (se karta).
Hela konferensen är gratis!

Välkommen till en inspirerande klasskampskonferens på temat Osäker arbetsmarknad – osäker inkomst och Kommunismen som rörelse: klass och parti. Den fasta anställningen är på väg bort och vi går mellan ströjobb, arbetslöshet, vikariat eller studier för att försörja oss. Hur kan vi bedriva kamper på arbetsplatser där vi är tillfälliga? I skolan? I arbetslöshetsåtgärder? Vad är en giltig analys av arbetarklassen idag? Var ser vi tendenserna till en rörelse som kan omkullkasta lönearbetet och kapitalet? Spännande föredragshållare och intressanta diskussioner om vilka former klasskampen tar sig på 2000-talet och om möjlig­heten att ta strid och vinna.

LADDA NER FLYGBLAD
LADDA NER FLYGBLAD version 2
(speciellt utformat för att delas på Arbetsförmedlingar och på snabbmatsrestauranger)
GÅ MED I FACEBOOK-EVENTET
Medarrangör: ABF

PROGRAM

LÖRDAG 31 oktober

12:00–13:00  Osäker arbetsmarknad – osäker inkomst
Vi bor osäkert i hyreslägenheter, har osäkra arbeten, är arbetslösa eller studerar för att slippa arbetsförmedlingen. Medan vi bor på soffan i Rosengård tar Malmö Kommunala Bostadsbolag vinsterna från våra hyrespengar och bygger Turning Torso med politikernas goda minne. Det handlar inte bara om jobb eller bostad eller att priserna höjs i kollektivtrafiken. Allting hänger ihop.

13:30–14:30  Arbetsfornedringen.se: Att överleva arbetslöshet
Arbetslösheten i Sverige är skyhög, framförallt bland ungdomar. Arbetslösheten används för att dumpa lönerna. Funktionen med AMS är inte att förmedla jobb, utan att få dig att hata arbetslösheten så mycket så du tar vilket skitjobb som helst. Vi tvingas till vuxendagis där man får fila på sin CV eller lära sig Word. Hur ska man överleva sin arbetslöshet? Varför finns det arbetslöshet? Arbetsfornedringen.se kommer och berättar.

15:00–16:00  Ett hatiskt föredrag om verkligheten på en värdelös fastfoodrestaurang
Snabbmatställena skryter ofta om att de är en ingång till arbetslivet för ungdomar. Men hur kul är det med stress, dålig lön, idiotiska chefer och att lukta pommes när man kommer hem? Maria berättar hur man kan ta strid för sina rättigheter och dra ner på tempot med sina arbetskamrater.

16:30–17:30  Bemanningsbranschen inifrån
En paneldiskussion med och av anställda och fd anställda i bemanningsföretag som berättar om sina egna erfarenheter i olika branscher så som lager, tidningsutdelning och annat. Med bakgrunden till hur bemanningsföreragen använts för att kunna luckra upp starka arbetarkollektiv och varsla folk frågar vi oss hur man kan kämpa som bemanningsanställd.

SÖNDAG 1 november

12:00–13:00  Folkrörelselinjen för arbetslösa – Att fortsätta hålla ihop arbetskollektivet och kämpa efter en uppsägning
Per och hans arbetskamrater på Volvo lyckades att bedriva en framgångsrik arbetsplatskamp med hjälp av folkrörelselinjens metoder. På grund av krisen blev han och flera andra uppsagda. Oftast slutar en uppsägning i att arbetarkollektivet splittras, men Per och hans arbetskamrater lyckades att hålla ihop även efter de blivit av med jobben. Läs gärna Pers text om detta inför föredraget.

13:30–14:30  Nick från Endnotes: Klasskamp efter arbetarrörelsens  död: vad är kommunisering?
Vår makt har försvunnit. Klasskampen mellan 1968 och 1973 markerade arbetarrörelsens död. Den kapitalistiska omstruktureringen har sedan dess omvandlat klassförhållandena. Nu handlar den revolutionära frågan inte om ekonomiskt eller politiskt maktövertagande av arbetarklassen, utan istället om kommunisering (det omedelbara upphävandet av kapitalismens samhälleliga förhållanden som samtidigt är den omedelbara produktionen av kommunism).

15:00–16:00  Marcel från Kämpa Tillsammans!: Det materiella partiet  och kampen mot arbetet
Kapitalismen är motsättningen mellan arbete och kapital, en motsättning som fortplantar sig och sprider sig genom hela kapitalets struktur. I det här föredraget går vi tillbaka till de marxistiska grunderna och diskuterar kapitalets behov av arbete och reproduktionen av ett proletariat för att fortsätta överleva. Vi ser hur det marxistiska partibegreppet blivit ett försök till svar på frågan om vad som kan kasta kapitalismen över ända. Kanske kan vi förstå partiet som ett materiellt parti, ett parti som bildar sin gemenskap genom att blockera ekonomin och störa reproduktionen, snarare än genom att formera aktivistiska identiteter eller åsiktsgemenskaper?

ATT LÄSA

Här är lite texter vi rekommenderar att man läser inför Vår Makt.

Tidigare Vår Makt-konferenser

Detta är sjätte Vår Makt-konferensen som anordnats i Malmö. Information om tidigare Vår Makt-konferenser finns här:

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Makten på jobbet är en folkhögskolekurs på Kvarnby Folkhögskola som kommer att gå av stapeln i vår. Läs mer!