Vi är inga maskiner – Gruvstrejken 40 år

________2

”Jag har bara haft ett vanligt jobb i fyra månader,
två av de månaderna strejkade jag.”
Börje Salming, som var 19 år när han deltog i gruvstrejken

Program för ”Vi är inga maskiner” – Gruvstrejken 40 år

I år så är det 40-årsjubileum av gruvstrejken i Kiruna 1969. Söndagen den 6 december uppmärksammar vi detta med föredrag och filmvisning på Panora, S:t Gertrudsgatan 4 (se karta) i Malmö. Arrangeras tillsammans med Folkets Bio Malmö och ABF. Allt är naturligtvis helt gratis.

Event på facebook.

Den stora gruvarbetarstrejken i Kiruna, Malmberget och Svappavaara 1969-70 skakade Sverige i dess grundvalar. 4800 gruvarbetare strejkade i 57 dagar mot ackordshets och ständiga dödsolyckor. Man krävde människovärdet åter, ”Vi är inga maskiner” var en av deras paroller. Ett krav som väckte genklang över hela Sverige och var ett av startskotten på den vilda strejkvåg som följde och som pågick ända fram till början av 90-talet.

13:00 – 13:15  Motarbetaren introducerar dagen
Motarbetaren pratar lite om den vilda strejkvågen och vad vi har att lära oss av den idag.

13:15 – 14:30  Lars Westman introducerar sina filmer och svarar på frågor
Lars Westman kommer att vara med över länk från Brasilien. Han kommer att introducera filmerna och besvara frågor från publiken. Intervju med Lars Westman (youtube).

14:30 – 16:00  Filmvisning: Kamrater, motståndaren är välorganiserad
Dokumentärfilm om den stora gruvstrejken i Kiruna Svappavaara och Malmberget. Filmen gjordes i samarbete med strejkkommittén vilket gör att den innehåller unika bilder från kommitténs ständiga möten. Dessa möten var i övrigt slutna och utan insyn från massmedierna. Läs mer om dokumentären.

16:30 – 17:30  Filmvisning: 30 år har gått, kamrat
Dokumentärfilmaren Lars Westman återvänder till Malmfälten och visar sin film från 1970 om en av de mest omvälvande strejkerna i svensk arbetarhistoria. Efter visningen blir han varse att såren från den stora konflikten är långt ifrån läkta. Och än en gång fångar Lars Westmans kamera undertryckt vrede och frustration. Läs mer om dokumentären.

Läs mer om gruvstrejken och den vilda strejkvågen

  • Den stora gruvstrejken (ur Folkmakt nr 8 )
  • Ragnar Järhult: Nu eller aldrig (En intervjubok som tar upp ett antal av de vilda strejkerna)

En trackback

  1. Av Föredrag och filmvisning den 6 december – on 21 november 2009 at 15:55

    [...] chefen i arbete Vidare till innehåll HemArbetsplatsundersökningarArbetsplatskampArrangemangVi är inga maskiner – Gruvstrejken 40 årArkivVår Makt (2003-2008)Makten på jobbet (2009)Vår Makt (2009)BladetLänkarNyhetsbrevOm [...]

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Makten på jobbet är en folkhögskolekurs på Kvarnby Folkhögskola som kommer att gå av stapeln i vår. Läs mer!