Dokumentär om gruvstrejken 1969-1970

Vi har gjort en kulturgärning och digitaliserat två mycket bra dokumentärer om en milstolpe i svensk arbetarkamphistoria: den stora gruvarbetarstrejken i Kiruna, Malmberget och Svappavaara 1969-70. Då 4 800 gruvarbetare strejkade i 57 dagar mot ackordshets och ständiga dödsolyckor. Gruvstrejken var startskottet för den vilda strejkvåg som följde under 70-talet (och som pågick ända in i början av 90-talet).

Den första dokumentären heter Kamrater, motsåndaren är välorganiserad och är gjord av Lars Westman och Lena Ewert tillsammans med gruvarbetarna som strejkade. 30 år senare åker Lars Westman upp igen och intervjuar de som varit med i strejken, vilket blir dokumentären 30 år har gått kamrat. Med som extramaterial till 30 år senare finns en intressant intervju med Lars Westman, som vi även lagt upp på youtube.

Detta inlägg är publicerat i Kultur. Bokmärk permalink. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Makten på jobbet är en folkhögskolekurs på Kvarnby Folkhögskola som kommer att gå av stapeln i vår. Läs mer!